Cukorbetegség depresszió. Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a depresszió között?

cukorbetegség depresszió

Cukorbetegség és depresszió Megjelent: Írta: CBE Krónikus betegség esetén gyakrabban fordulnak elő hangulati problémák, melyek nagymértékben ronthatják az életminőséget, megnehezítik a mindennapokat, a kellemetlen panaszok, a rendszeres gyógyszerszedéssel és vizsgálatokkal járó stressz hatására alakul ki a levert hangulat.

Ezen hangulati labilitással járó betegség a nőknél kétszer gyakrabban fordul elő,mint férfiaknál.

A depresszió tünetei

Vajon a cukorbetegek hajlamosabbak a depresszióra a betegség okozta mindennapi kihívások és frusztráció miatt? Vagy ez a hosszútávon kialakuló szövődmények miatt történik? Úgy tűnik, hogy az okok együttesen eredményezik cukorbetegség depresszió, hogy a cukorbetegek esetében az átlagnál legalább háromszor gyakoribb a depresszió előfordulása, de cukorbetegség depresszió rendelkező betegeknál ez a szám még magasabb. A két betegség együttese pedig, megnehezíti az amúgy is komoly cukorbetegség depresszió és fegyelmet igénylő mindennapokat, a csökkent aktivitás, mozgáshiány és a motiválatlanság tovább rontja a cukorbeteg állapotát.

Publication types

Fontos tudni azonban, hogy nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. A depresszió diagnózisának felállítása szakember feladata. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

 • Az Adatvédelmi Tájékoztató -ban találsz további tudnivalókat a cookie-król.
 • Experimental and clinical endocrinology & diabetes
 • Édességek a lábak cukorbetegség kezelésének
 • Cél kezelés cukorbetegség
 • DOI:

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? Mi a depresszió? A depresszió nagyon mély, hosszan tartó örömtelenség vagy reménytelenség, amit nem szabad összetéveszteni azzal, hogy bánatosak vagyunk valamiért vagy rosszul érezzük magunkat egy, az életünkben történt szomorú esemény miatt.

 1. [The relationship between anxiety and diabetes]
 2. A diabétesz és a depresszió összefügg
 3. Csuth Ágnes, családorvos Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről.
 4. Sára Biró answered 11 év ago A cukorbetegség és a metabolikus syndroma számos egyéb betegséggel is kapcsolatban van,így a depresszióval és az antidepresszánsokkal hangulatjavító gyógyszerek is.
 5. A cukorbetegség hajlamosít a depresszióra?
 6. Csúcspontját, amikor a cukorbetegség kezelésében

A depresszió olyan súlyos lelki teher, ami miatt alig vagy egyáltalán nem tudjuk ellátni mindennapi teendőinket sem a munkahelyünkön, sem a családban, és nem okoznak örömöt a korábban élvezettel végzett dolgok sem. A depressziónak gyakran vannak fizikai jelei is, amely jelentkezhet az étvágyban vagy az alvási szokásainkban is.

cukorbetegség depresszió ausztria kezelése cukorbetegség

Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a depresszió között? Hosszú ideig élt az az elgondolás, hogy a depressziót nyilvánvalóan a cukorbetegség fennállása okozza, és ezt azzal magyarázták, hogy "mindenki depressziós lenne, ha naponta kellene szúrnia magát, nem ehetne akkor és azt, amikor és amit szeretne, és szinte mindegy, mit csinál, cukorbetegség depresszió szövődmények így is, úgy is kialakulnak.

Cukorbetegség következménye vagy már depresszió?

Tény, hogy vannak olyan cukorbetegek, akiket a betegséggel járó feladatok annyira megviselnek, hogy emiatt depressziósakká is válnak, és vannak olyanok is, akik néhány hónap vagy esetleg néhány év súlyos depresszió után válnak cukorbeteggé. A kutatók arra következtetnek, hogy a súlyos depresszióval járó stressz más erőteljes lelki nyomáshoz hasonlóan inzulin rezisztenciához vezethet, ami megemeli a diabéteszre hajlamos emberek vércukorszintjét.

Úgy tűnik, mintha a cukorbetegség és a depresszió között egyfajta örökletes kapcsolat lenne, amely mindkettőre hajlamosítja az arra érzékeny embereket. Függetlenül attól, hogy melyik alakul ki hamarabb, ha egyszerre vannak jelen, gyakran még inkább rontják egymást.

cukorbetegség depresszió a cukorbetegség kiváltó okai

Ha valaki depressziós, nincs energiája megtenni a diabétesz kezeléséhez szükséges dolgokat, mint pl. Vannak, akiknél a depresszió étvágynövekedést okoz, vagyis ilyenkor könnyű túl sokat enni. És mivel a depressziós stressz növeli az inzulin rezisztenciát, a vércukorszint is magasabb lesz, ilyenkor pedig sokkal nehezebb bármire koncentrálni. Sőt, a magas vércukorszint gyakran olyan érzés, mintha az ember "maga alatt lenne", így tovább súlyosbítja a depressziót, ami cukorbetegség májfunkció vércukorszint emelkedéshez vezet.

És ez így folytatódik, mint egy véget nem érő magas cukor csökkentése. Hogyan állapítható meg, hogy valaki depressziós-e?

Az antidepresszánsok szedése fokozott kockázatot jelent II-es típusú cukorbetegségre

A depresszió tünetei között szerepelnek az étvágyproblémák, melyek nem csak csökkent táplálék és kalória bevitel formájában jelentkezhetnek, hanem ennek éppen az ellenkezője is kialakulhat. Azaz gyakori a túlzott mennyiségű étkezés és emiatt kialakuló elhízás, mely pedig megnövekedett rizikót jelent az ún. A korábbiakban említett csökkent mértékű aktivitás és fizikai tevékenységek is hasonló módon testsúlynövekedéshez vezetnek, csakúgy, mint az érdektelenségből adódó nem egészségtudatos étkezés.

Indultak kutatások arra vonatkozóan is, hogy bizonyos antidepresszánsok szedése jelent-e fokozott kockázatot a cukorbetegség kifejlődését tekintve.

Cukorbetegség és depresszió: kézen fogva jár a két betegség?

Fontos, hogy odafigyeljünk kezelt depresszió esetében a kockázati tényezőkre és monitorozzuk a terápiát, ellenőrizzük a vércukorszintet. A nem kezelt depresszió számos veszélyt rejt önmagában, az egyénre szabott terápiával a problémák megoldhatóak.

cukorbetegség depresszió az exchange kezelése cukorbetegség

Cukorbetegség depresszió diagnózis felállítása minden esetben szakember — pszichiáter vagy klinikai pszichológus — feladata. Ha az alábbi tünetek közül legalább öt olyan fennáll, amely cukorbetegség depresszió tulajdonítható gyógyszer hatásának, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni: a nap legnagyobb részében rossz, levert hangulat az érdeklődés és az öröm csökkenése az étvágy változása, súlycsökkenés vagy súlynövekedés alvászavar, álmatlanság vagy fokozott alvásigény nyugtalanság, gátoltság érzése a mindennapi tevékenységekben állandó fáradtság értéktelenség érzése, súlyos bűntudat, nem igazolható önhibáztatás csökkent gondolkodási képesség, összpontosítási és döntési képtelenség visszatérő gondolatok a halálról.

Hogyan lehet ezen segíteni?

[The relationship between anxiety and diabetes]

Nagyon fontos tudni, hogy igenis van kiút ebből a mókuskerékből, még ha a benne lévőnek ez nem is tűnik úgy. A depressziót sikeresen lehet kezelni. Ha a depressziós ember öngyilkosságot fontolgat, azonnali sürgős segítségre van szükség, de a nem közvetlen életveszélyben lévő depressziós betegnek is nagyon fontos minél hamarabb kezelést kapnia.

Elképzelhető, hogy a cukorbeteg ember nem ismeri fel, hogy depressziós. A depresszió néhány tünete ugyanis megegyezik a rosszul beállított cukor­betegség bizonyos tüneteivel: a vércukorszint ingadozásai miatt fáradt­nak érzheti magát, feszültté válhat, az alacsony vércukorértékek pedig többek között az éjszakai alvást zavarják meg. Beszéljen az Önt gondozó egészségügyi személyzettel arról, hogy tünetei közül melyik kapcsolatos a cukorbetegségével és melyik az esetleges depreszszióval! Elképzelhető, hogy cukorbetegség depresszió vagy pszichológushoz irányítják, aki segít a depresszió diagnózisában és kezelésében. Gyakran a kettő kombinációja a megfelelő terápia.

Általánosságban gyógyszeresen és különböző pszichoterápiával hatékonyan kezelhető ez az állapot. A vizsgálatok többsége arra enged következtetni, hogy a legjobb eredmény a különböző terápiás módszerek — általában a gyógyszeres kezelés, a kognitív és az interperszonális terápia — valamely kombinációjával érhető el, és ez eredményesebb, mint bármely módszer önálló alkalmazása.

Bejegyzés navigáció

Érdemes tehát egy szakembert keresni, amiben a háziorvos és a diabetológus is tud segíteni, hiszen ők tisztában vannak azzal, hogy ez a két betegség gyakran egyszerre jelentkezik, és meglepő, hogy milyen sok embert érint! A depresszió kezelése a közérzet javulása mellett jótékony hatással van a vércukorszintre is, ezáltal pedig csökkenti a szövődmények kialakulását.

A kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, a családi-baráti kapcsolatok kialakitása és fenntartása, a célok kitűzése jelentősen javíthatja a cukorbetegség depresszió. A beteg gyógyulásának esélyeit nagymértékben növeli a család segítő jelenléte.

Talán legfontosabb szerepük a depresszió lehetőségének felismerésében van, hiszen a beteg cukorbetegség depresszió épp a motivációinak elvesztése miatt — nem valószínű, hogy rászánja magát arra, hogy orvoshoz forduljon. A cikket lektorálta: Dr. Nagy Erzsébet, diabetológus Copyright © Cukorbetegek Budapesti Egyesülete Minden jog fenntartva.

Fontos információk