Cukorbetegség elsősegély

Elsősegély a cukorbetegségben

A megelőzés, illetve a cukorbetegség elsősegély során szükségessé váló sürgősségi ellátás ismerete kulcsfontosságú!

cukorbetegség elsősegély a diabetes lézeres

Cukorbetegség oroklodes a cukorbetegség? Hazánkban jelenleg közel ezer cukorbeteg él, számuk évről évre emelkedik. A tudományos nevén Diabetes mellitusnak nevezett betegségnek több típusa ismert, a betegek döntő többsége azonban az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenved.

cukorbetegség elsősegély kezelése 2-típusú diabetes a népi módszerekkel

Az 1-es típusú, más néven inzulinfüggő cukorbetegség általában már gyermekkorban kialakul, egy olyan autoimmun betegség, melynek során immunrendszerünk elpusztítja a vércukorszint szabályozásáért felelős hormontermelő szerv Langerhans-féle szigetek sejtjeit, így többek közt az inzulintermelés csökken vagy megszűnik. A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtt korban alakul ki, kialakulásában fontos szerepe van az elhízásnak és a helytelen életmódnak mozgásszegény, egészségtelen táplálkozás.

Ez utóbbi csoportba tartozik a betegek több mint 80 százaléka.

cukorbetegség elsősegély cataract cukorbetegség kezelésére

Milyen váratlan helyzetek alakulhatnak ki a cukorbetegeknél? A vércukorszint szabályozását több hormon végzi, ezek egy része növeli, míg másik része csökkenti azt. A vércukorszint-csökkentő hormonok cukorbetegség elsősegély azonban az inzuliné a legmarkánsabb szerep, cukorbetegség esetén azonban pont az inzulin mennyisége csökken jelentősen, nem csoda, hogy a vércukorszint szabályozása súlyos zavart szenved.

cukorbetegség elsősegély cukorbetegség világnapja

Két lehetőség kínálkozik, a vércukorszint emelkedése hiperglikémiailletve csökkenés hipoglikémia. Míg előbbi eset lassan, fokozatosan alakul ki, akut ellátást ritkán igényel, addig a hipoglikémia néhány perc alatt kialakulhat, veszélybe sodorva a beteg életét.

Magas vércukorszint hiperglikémia ellátása Az inzulin hiánya miatt a vér glükóz, azaz szőlőcukorszintje egyszerűbben vércukorszint megemelkedik.

cukorbetegség elsősegély diabetes 2 féle méz kezelés

Jellegzetes tünetek: szomjúságérzés.

Fontos információk