Cukorbetegség hidegrázás

cukorbetegség hidegrázás

cukorbetegség hidegrázás kezelése repedések sarkú cukorbetegség

A cukorbetegek körében olykor előfordulhat úgynevezett hipoglikémiás állapot, mely a vércukorszint kórosan alacsony szintre történő csökkenését jelenti, és amellett, hogy kellemetlen cukorbetegség hidegrázás ijesztő tünetekkel jár, igen veszélyes is lehet.

A hipoglikémia elsősorban az inzulinnal kezelt betegek körében fordul elő, de néha bizonyos típusú tablettás terápia mellett is jelentkezhet. Sajnos előfordulhat, hogy valaki rendszeresen találkozik cukorbetegség hidegrázás jelenséggel - hogy ilyenkor mi a teendő, azt dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Tünetei közt leginkább izzadás, remegés, gyengeség, nyugtalanság, éhségérzet, koncentrációs zavar jelentkezik, és, ha az illető rövid időn belül nem rendezi a vércukorszintjét, úgy a folyamat súlyosbodhat, és tudatzavar, ájulás, görcsös tünetek is felléphetnek.

cukorbetegség hidegrázás a kezelés cukorbetegség otthon egy felnőtt

Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezik ilyen állapot, ám előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. A leggyakoribb ok, hogy a kívülről beadott inzulin mennyiség több, mint amit a szervezet felhasznál az étkezés hatására bekövetkező vércukorszint-emelkedés kompenzálására.

cukorbetegség hidegrázás cukorbetegség kezelésére grúziában

Ez úgy jöhet létre, hogy például a beteg kevesebbet eszik a szokásos mennyiségnél, vagy az étel felszívódása zavart szenved, esetleg hirtelen, nagyobb intenzitású mozgás miatt az izmok cukorbetegség hidegrázás használják fel a vérben lévő glükózmennyiséget. Éppen cukorbetegség hidegrázás fontos, hogy a diabétesszel élők kellően tájékozottak legyenek a hipoglikémia tüneteit, megelőzését és kezelését illetően.

A betegek alapos tájékoztatása a hipoglikémia kockázatát növelő tényezőkről alapvető része a cukorbeteg-gondozásnak.

cukorbetegség hidegrázás a kezelés a cukorbetegség fenyőtoboz

Mi minden okozhat hipoglikémiát? A szükségesnél több inzulin vagy gyógyszer adagolása. Bizonyos betegségek hirtelen kialakulása - hányás, hasmenés, láz.

cukorbetegség hidegrázás zsibbadás az ujjak kéz diabétesz kezelésére

Fontos információk