Energiaital cukorbetegség. Kiderült a kávé-titok: ezt teszi valójában a koffein a szervezeteddel, sorra megdőltek a mítoszok

Mi köze van a cukorbetegségnek a vesebetegséghez?

Angliában tiltják, nálunk miért árulnak energiaitalt a gyerekeknek?

energiaital cukorbetegség

Fotó: Pixabay. Az University of Calgary tudósai szerint a koffeintartalmú energiaitaloktól erőteljesen megemelkedik az inzulinszint, ez pedig hosszú energiaital cukorbetegség megnehezíti a szervezet számára a vércukorszint szabályozását. Energiaital cukorbetegség tehát valaki hosszú időn keresztül sok energiaitalt fogyaszt, az akár cukorbetegséghez is vezethet, még akkor is, ha az italok egyébként cukormentesek.

energiaital cukorbetegség

A vizsgálatban részt vevő 20 tinédzsernek koffeint tartalmazó vagy koffeinmentes, cukormentes energiaitalt adtak a kutatók, majd megvizsgálták a vércukorszintjüket. A koffeint tartalmazó italok a vércukorszint 25 százalékos és az inzulinszint 26 százalékos emelkedéséhez vezettek. Mivel a koffein hosszan jelen van a szervezetben, ez azt jelenti, hogy a vércukorszint szabályozása akár hosszú órákra is felborulhat egy doboz energiaital elfogyasztása után.

energiaital cukorbetegség

Vagyis a gyerekek későbbi, felnőtt kori egészségét veszélyeztetheti a koffein. Persze nem csak az energiaitalok koffeintartalmára kellene odafigyelni, hanem valamennyi koffeintartalmú élelmiszer hatására is: a kakaó, a csoki, és a kóla, sőt, a tea is tartalmazza ezt a serkentő hatású anyagot.

energiaital cukorbetegség

Az energiaitalok viszont különösen sok koffeint tartalmaznak, egy dobozban több van, mint egy jó erős kávéban — már csak ezért sem kellene a gyerekeknek nyakló nélkül inni őket.

Fontos információk