Granuloma annulare, Komoly betegsége van? A bőre megmutatja!

OTSZ Online - Keresés

Komoly betegsége van?

A bőre megmutatja! A bőre tökéletes tükör az egészségére Létrehozva: granuloma annulare Ha valamilyen bőrproblémája van, megmutathatja, hogy milyen betegség rombolhatja a szervezetét - mondja a Wake Forest Egyetem egyik szakértője, Joseph Jorizzo. Azaz ez lehet az első jel, ami alapján könnyen diagnosztizálható és hamarabb kezelhető az adott probléma.

De vajon az orvos megtalálja-e mindig a helyes kórismét a bőrgyógyászat igen változatos spektrumán? Ebben a cikkben az arcon, a törzsön és az alsó végtagokon leggyakrabban előforduló akut és krónikus gyulladásos bőrelváltozások tipikus jellemzőit írjuk le. Mindezek felismerésében, elkülönítésében, terápiájában segíti a nem bőrgyógyász olvasót a cikk. A generalizált bőrelváltozást szoliter plakk megjelenése előzte meg a háton. Ezt megelőzően a beteg fáradtságot és felső légúti tüneteket tapasztalt.

A pillangókiütés az egész arcot érintő bőrpír, amely lepke alakú. Ez pedig az első jele lehet a lupusnak. De nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen jelezheti a gyerekeknél a lepkehimlőt, lehet rozácea vagy bőrgyulladás is.

cukorbeteg melyik vakcina

Csak az orvosi vizsgálat derítheti ki, hogy pontosan melyik betegség áll a bőrtünet mögött. Bársonyos felszínű granuloma annulare a nyakon vagy a hónaljban cukorbetegséget sugallnak. Az elszíneződött, megvastagodott bőrt az elhízás is okozhatja, gyakran azonban mégis a cukorbetegség jele. Ritka esetben ez megjelenhet kézen vagy ajkakon, vérömleny cukorbetegség kezelésére daganatot jelezhet.

A nagy dilemma: granuloma annulare vagy allergia? A lábszáron feltűnő fénylő felszínű, élesen körülhatárolt, néha hamuszínű vagy kékes, értágulatokat tartalmazó szélű, közepén sárgás vagy sárgásbarna, besüppedt folt egyértelműen a cukorbetegség jele.

Navigációs menü

Ez a bőrfelület később megrepedhet, olyankor viszkető vagy fájdalmas érzetet kelt. Apró, lapos, fényes felületű, vöröses kiütések, amelyek nagyobb csomókká vagy kiterjedt plakkokká állhatnak össze.

Ezek színe pirosról sötétlilára vagy barnásra válthat. Megjelenhet a szájban, a tarkón, nyakon, lábakon vagy a nemi szerveken, ráadásul erősen viszkethetnek.

távolítsuk fáj a lába a diabéteszkezelésben

A kialakulásának lehet autoimmun betegség az oka, de lehet komoly májbetegség, például hepatitis C. A hát granuloma annulare részén megjelenő nagy kiterjedésű elváltozások, amelyek textúrája narancshéjszerű, gyakran társulhatnak hozzá más bőrproblémák, barna vagy vörös pattanásszerű dudorok az arcon és az orron, és levél formájú pigmenthiányos területek a törzsön. Ez egy ritka genetika betegséget jelez, a sclerosis tuberosát. Ez a kór jóindulatú daganatok növekedését serkenti a testen, az agyban és más létfontosságú szerveken.

Bőrkiütés bárhol jelentkezhet és komoly betegségekre utalhat Ha granuloma annulare bőr megvastagszik, és kifejezetten láthatóvá teszi a ráncokat, barázdákat a tenyéren, az esetek 90 százalékában rákot feltételez.

További betegségek a A bőr és bőr alatti szövet betegségei BNO csoportban

Ha csak a tenyérre koncentrálódik, nagy valószínűséggel tüdőrák áll a háttérben, ha hónaljban, nyakon is jelentkezik bársonyos felszínű nagy kiterjedésű plakk, akkor nagy valószínűséggel gyomorrák áll a tünetek mögött. A kezek és lábak barázdáltak, és barnás elszíneződés jelentkezik rajtuk, mint granuloma annulare kérge, akkor az vesekárosodásra utal. Néha emellett a tünet mellett kis sárga folt is jelentkezik a szemben.

Szerencsére ez a vándorló bőrpír elég ritka, egy vörös, hámló bőrkiütés, amely általában idős embereknél jelentkezik. Tenyérről vagy fenékről indul, és vándorolhat végig az egész testen.

A tünet mellé egy másik tünet is párosul: a fájdalmas, vöröslő, fénylő nyelv. Általában hasnyálmirigy-daganatot granuloma annulare ezek a ritka jelenségek. Vannak gyakori bőrtünetek, amik nem jeleznek betegséget. A granulóma granuloma annulare például krónikus, jóindulatú, ismeretlen eredetű bőrbetegség.

A pirosas, gyűrű alakban elhelyezkedő, kicsi, kemény kidudorodások, közepén kissé besüllyedt bőrrel a kézen vagy a lábon jelennek meg, általában éven belül elmúlnak, és nem jeleznek semmi komolyabb bajt.

kezelésére kerozin cukorbetegségben

Fontos információk