Éjszakai édességevés

éjszakai édességevés

Létrehozva: Egészségünk védelme érdekében legalább ilyen fontos az is, hogy mikor - derül ki a Manchesteri Egyetem tudósainak kutatásából. A szakértők laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejtek és egerek éjszakai édességevés során figyelték meg, hogyan függ össze cirkadián ritmusunk - vagyis napi biológiai óránk - az emésztéssel és az anyagcserével.

éjszakai édességevés kezelése szerzett cukorbetegség

A késői vacsora ezért káros A napi biológiai ritmusunk felborulása olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a diabétesz, a metabolikus szindróma vagy a különböző szívproblémák, de az elhízáshoz is jelentősen hozzájárulhat. A témáról egy korábbi cikkünkben is olvashat!

éjszakai édességevés cukorbetegség bőr tünet

A tudósok azt látták, hogy az evés után beinduló inzulintermelésnek komoly hatása van a szabályos, napszaki ritmus szerint ismétlődő biológiai folyamatokra, illetve sejtjeink működésének összhangjára. Tehát, ha biológiai szempontból rendszeresen rosszkor - vagyis késő éjjel - eszünk, azzal kibillentjük helyes működéséből a cirkadián ritmusunkat.

éjszakai édességevés tünetei diabetes mellitus 2 takarmány típusa és a kezelés

Az inzulin fokozott jelenlétével ráadásul olyan fehérjék termelődése is beindul, amelyekre az adott napszakban a testünknek nem is lenne szüksége.

Fotó: rf Így változik a hormonszintünk egy nap során Egy egészséges ember szervezetében a stresszhormonként is ismert kortizolból reggel nyolc óra körül van jelen a legtöbb éjszakai édességevés ez ad elegendő energiát az ébredéshez és a napkezdéshez.

éjszakai édességevés feketék nail a hüvelykujj a diabétesz

Kortizolszintünk hajnali három óra körül éri el a legalacsonyabb értékeket, majd újra termelődni kezd és reggel nyolckor ismét éjszakai édességevés áll. A kortizolszint a reggeli csúcs után délelőtt mérséklődik, adrenalin- éjszakai édességevés szerotoninszintünk viszont ekkor kezd növekedni.

Dél körül pörög leginkább az anyagcserénk - sokan ezért érzik farkaséhesnek magukat ebédidőben - dél múltával pedig a kortizol csökkenésével lelassul az anyagcsere, ilyenkor jön a kora délutáni "kajakóma".

Éjszakai Bevetés

Estére a szerotonin helyét fokozatosan átveszi az egyre termelődő "alváshormon" - melatonin - hajnali 3-kor pedig jön a influenza cukorbetegség kezelése említett kortizol-mélypont.

Tehát nem egyszerű a rendszer, ugyanakkor könnyű megzavarni. Ha ez egy hajnal 3 órai, főétkezésnek is beillő lakomával történik, akkor bőrünk, emésztésünk és stressz-szintünk is tükrözni éjszakai édességevés, hogy valami nincs rendben.

éjszakai édességevés polineuropatia diabetica tratamiento

Fontos információk