Őssejt cukorbetegség

őssejt cukorbetegség

Főoldal » Betegségek » Cukorbetegség, pajzsmirigy, hormonok » Cukorbetegség » Őssejtek a cukorbetegség gyógyításában Amerikai tudósoknak emberi csontvelőből vett őssejtekkel sikerült kijavítaniuk diabéteszes egerek inzulintermelő hasnyálmirigyét.

köszvényre gyógyszer

Az eljárást lehetővé teszi az emberi diabétesz kezelését is. A bármely más sejtté átalakulni képes őssejtekkel diabéteszes egereket oltottak be.

diabetes mellitus doccheck

Három hét elteltével kimutatták, hogy az állatok szervezete több egér-inzulint termel, mint azoké, akiket nem kezeltek, és alacsonyabb volt a vércukorszintjük is. A kísérlet során kiderült, hogy a kezelés megállította azokat a káros folyamatokat is, amelyek a vért szűrő vesékben elindultak.

Darwin Prockop kutató őssejt cukorbetegség az még nem biztos, hogy a veseműködés az alacsonyabb vércukorszint miatt javult-e, vagy azért, mert a humán őssejtek magukat a vesék állapotán javítottak, de nagyon valószínű, hogy az utóbbiról van szó.

journal of obesity and diabetes impact factor

A kutatócsoport a humán kísérletek megkezdésén dolgozik. Olyan betegeket választanak ki, akiknél a diabétesz már a veséket is károsítja.

medtronic insulin pump 770g

A kísérletek során ki fog derülni, hogy a saját felnőtt őssejtjeiket visszakapott betegeknél csökken-e a vércukorszint, fokozódik-e az inzulintermelés, és javul-e a vesék működése. Nagy-Britanniában becslések szerint mintegy 2,2 millió cukorbeteg él, és számuk egyre nő.

Ebből ezren inzulinfüggő, ún.

répa cukorbetegség kezelésében

Angela Wilson, a brit diabétesz őssejt cukorbetegség kutatási igazgatója így vélekedik: — A beteg saját csontvelőjéből átalakult hasnyálmirigy-bétasejtekkel elméletileg gyógyítani lehet a diabéteszt, és a hasnyálmirigy-transzplantáció utáni immunválasz elnyomása is megkerülhető ily módon. Vashiány cukorbetegség azonban az is szükséges, hogy az átültetett őssejteket ne pusztítsa el a szervezet, hiszen az 1.

Fontos információk