Vesebetegség kezelése. Mivel védhetjük a veséinket? Tippek, tanácsok

Ha a vese beteg
  • A vérben felhalmozódnak jellemző anyagok, ami kimérhető, pl.
  • Vesebetegségek fajtái és kezelése - Oktogon Medical Center

A legjobb vesebarát ételek A urológiai vesebetegségek tünetei a konkrét betegségtől függően nagyon változatosak. Például a daganatoknak rendszerint semmilyen tünete nincs, és az esetek döntő többségében a vesekövek sem okoznak panaszt.

A krónikus veseelégtelenség kialakulásának okai

Ha a vesekő már becsúszott a vesevezetékbe, már jelentkezhetnek problémák: az általa jelentett vizeletelfolyási akadály görcsös fájdalmat okoz. A vesemedence-gyulladást deréktáji fájdalom és láz jelzi, de társulhat hozzá véres vesebetegség kezelése is. A belgyógyászati vesebetegségek gyakran nagyon alattomosan, tünetmentesen kezdődnek, nehéz őket felfedezni. Inkább csak a vizelet eltéréseannak habossá válása, abban vér megjelenése jelzi őket. Az arc, pontosabban a szem körüli ödéma ugyancsak árulkodó lehet.

Esetleg jelentkezhet vesetáji érzékenység, de ez sem feltétel, sőt a tapasztalatok alapján gyakoribb, hogy a vesebetegeknek inkább a dereka fáj, nem pedig a veséje.

Extra ajánló

A nem feltűnő tünetek miatt az orvosok gyakran szembesülnek azzal is, hogy a páciensek már előrehaladott vesebetegséggel keresik csak föl őket. Ilyenkor általában egy véletlen rutinellenőrzésen derül ki, hogy a veseműködés károsodott, tünetek nincsenek.

Ez a kezelési lehetőségeket egyértelműen rontja, hiszen a gyógyulási esély annál jobb, minél hamarabb megkezdődik a terápia, vagy legalábbis a gondozás.

Amennyiben igen, a rendszeres, évenkénti szűrés akkor is elengedhetetlen, ha semmilyen betegségre utaló tünet nincs.

A vesebetegségek diagnózisa A vesebetegségek diagnózisát azok fajtájától függően állítják fel. Általánosságban annyit lehet elmondani, vesebetegség kezelése a vizeletvizsgálat komoly támpontot ad, jelzi ugyanis a gyulladást és a gennyvizelést is. Daganatoknál kiderülhet belőle a vérvizelés is, bár ez nem feltétlen velejárója az ilyen betegségeknek.

Mi a krónikus veseelégtelenség?

A kövességet szintén jelezheti a vizeletben lévő vér vagy genny. A vizeletüledék vizsgálata és a vizelettenyésztés a fertőzéseknél hasznos, míg a daganatok vesebetegség kezelése vizsgálattal láthatók jól. A gyulladások szövődményei, tehát a tályogképződés szintén kimutatható utóbbi vizsgálattal.

A legjobb vesebarát ételek A csökkent veseműködést okozó idült vesebetegségeknek nem nagyon vannak tünetei, inkább csak jelei, amelyekre figyelni kell. Emiatt fontos, hogy az emberek rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. Tünetek inkább csak akkor jelentkeznek, ha a veseműködés már 30 százalék alatti. Ilyenkor vizenyő alakulhat ki, elsődlegesen a lábszárakban, de később más területeken is.

Daganatoknál, cukorbetegséggel, vesekezeléssel gyulladásoknál vagy a kövesség bizonyos eseteiben ct-vizsgálatra is szükség lehet, míg mésztartalmú köveknél a röntgen is segítheti a diagnózis felállítását.

Előfordul, hogy kimutatásához az egyszerű képalkotó vizsgálat kevés, intravénásan vagy a vesét megszúrva kontrasztanyag beadására is szükség van. A vesekárosodások egy részét a vese izotópos vizsgálatával lehet kimutatni.

a diabétesz nem hagyományos módszerrel

A nefrológiai jellegű vesebetegségek diagnózisának felállítását szintén laborvizsgálatok, vizelet- és vérvizsgálatok segítik. Ez esetben is fontosak a képalkotó vizsgálatok, elsősorban az ultrahang és a röntgen, esetleg a ct, de idetartozhat a vesebiopszia is. Ezek a diagnosztikai lépések a heveny és a krónikus vesekárosodások diagnózisának felállításához egyaránt szükségesek lehetnek.

A beteg vizsgálata során árulkodóak lehetnek az esetleges kiütések és ödémák, ízületi gyulladások és érelváltozások is. Mindezeket megelőzően természetesen föl kell venni a beteg anamnézisét, meg kell tudni, milyen gyógyszereket szed, fordult-e már elő családjában valamilyen vesebetegség.

A vesebetegségek kezelése A vesebajok kezelésének mikéntje értelemszerűn az adott betegség típusától függ. Gyulladásoknál elsősorban antibiotikumokat adnak, bár egy súlyos tályogképződéssel járó gyulladásnál becsövezésre, műtéti kezelésre is szükség lehet. A fejlődési rendellenességek kezelésére elsősorban műtéteket javasolnak. A vesedialízis a kezelés egyik módja A vesekő vagy spontán távozik, vagy ha nem, akkor lökéshullám-kezeléssel lehet összetörni.

Ha erre a beteg nem alkalmas, vagy a kő túl nagy vagy túl kemény, vesebetegség kezelése bőrön keresztül, úgynevezett perkután eljárással lehet összetörni és kivenni. Ha a vesekő vesevezeték felől is megközelíthető, akkor alulról is föl lehet menni érte hajlékony eszközzel.

Ha ez sem kivitelezhető, akkor laparoszkóppal lehet eltávolítani, nyílt műtétre vesebetegség kezelése ritkán van szükség.

többdimenziós medicine cukorbetegség kezelésében

Daganatoknál, ha ez vesebetegség kezelése, akkor elsősorban nyílt vagy laparoszkópos műtétre van szükség, akár a vese részleges megtartása vagy teljes eltávolítása mellett. Ha a műtét nem végezhető el, akkor rádiófrekvenciás ablációval is történhet a kezelés, de alkalmazható fagyasztásos eljárás és nagy frekvenciájú ultrahangos roncsolás vesebetegség kezelése.

Előrehaladott vesebetegség kezelése kemoterápiára is szükség lehet. Ez esetben célzott kemoterápiát alkalmaznak, amelyek vesebetegség kezelése csak a beteg sejtekre hatnak. Ha nefrológiai vesebetegségekről van szó, akkor azok kezelése nem csak a vesét érő károsodások minimalizálása vagy visszafordítása miatt fontos, hanem azért is, mert a vesebetegségben szenvedők rendszerint nem vesebetegségben, hanem annak valamilyen - főképp kardiovaszkuláris - szövődményében halnak meg.

Ezért kell az ilyen betegségekre különösen nagy gondot fordítani. A vesekárosodás oki kezelése sok esetben valamilyen gyulladáscsökkentő, immunszupresszív kezelést jelent. Ez lehet szteroid gyógyszerek adása, de alkalmazható biológiai terápia is.

Ugyancsak az oki kezeléshez tartozhatnak a különböző "vértisztító kezelések", ami lehet például plazmaferezis vagy dialízis. Az előbbi egy átmeneti kezelést jelent, utóbbira viszont rendszeresen szükség van abban az vesebetegség kezelése, ha a saját veseműködés már nem elégséges az egyensúlyi állapot fenntartásához.

Egyéb terápiákra általában azért van szükség, hogy vesebetegség kezelése krónikus vesebetegségek szövődményeit ki lehessen védeni. Ez azért fontos, mert magát a krónikus vesebetegséget általában már nem tudják gyógyítani, viszont a szövődmények kockázatát, köztük a kardiovaszkulárisakét mindenképpen tudják csökkenteni. Emiatt fontos a vérnyomás beállítása, a vesevédő gyógyszerek használata, a vérzsírok, lipidek megfelelő szinten tartása, a koleszterinszint csökkentése diétával és gyógyszerekkel.

Cukorbetegségnél fontos a diéta megfelelő beállítása, a vércukorszint alacsonyan tartása. A vesebetegséget kísérő anémia kezelése ugyancsak fontos, emiatt szükség lehet a vas pótlására is.

alacsony vércukorszint tunetei

A szintén a vesebetegség szövődményeként kialakuló csont- és ásványi anyagcserezavar kezelés ugyancsak fontos, amihez speciális diéta szükséges, illetve olyan gyógyszerek, amelyek a mellékpajzsmirigy működésére hatnak.

A nem konzervatív kezelési módok közé tartozik a vesepótló kezelés, tehát a dialízis vagy a transzplantáció.

Ezeket a vizeletkiválasztás csökkenése miatt a vérben felhalmozódó anyagok okozzák. Lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el. Ekkor még a kiváltó ok tünetei uralják a képet, a vese károsodása még nem észlelhető. A 24 óra alatt képződött vizelet mennyisége alapján oliguria illetve anuria állapotot különböztetünk meg. Oliguriáról beszélünk, ha az így mért vizelet mennyisége kevesebb, mint ml.

Ilyesmire akkor van szükség, ha a vese működése már nem képes fenntartani az egyensúlyi állapotot. Ha ilyenkor erről nem gondoskodnak külső beavatkozásokkal, súlyos szövődmények lépnek fel, majd halál is bekövetkezik.

A vesepótló kezelés tehát egy életfenntartó kezelést jelent. A vesebetegségek gyógyulási esélyei Vesekőnél és -gyulladásnál jellemzően jók a gyógyulási esélyek, ha pedig a daganatokat áttétképződés előtt fedezik fel és sebészileg eltávolítják, akkor a gyógyulás ott is teljes lehet.

a lábakon lévő sebek kezelése cukorbetegséggel 2

Ha vesebetegség kezelése a daganat, akkor meggyógyítani a beteget általában már nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel lassítható a betegség előrehaladása. A heveny vesekárosodás gyógyulási esélyei jobbak, mint a krónikusaké, viszont a betegek sorsát alapvetően nem vesebetegség kezelése vesebetegségek, hanem az egyéb kísérőbetegségek határozzák meg.

Maguk a krónikus vesebetegségek általában nem gyógyíthatók, de megfelelő nefrológiai gondozás mellett karbantarthatók, romlásuk lassítható vagy megelőzhető. Ugyanakkor vannak betegek, akik tartós dialízisre vagy transzplantációra szorulnak. A vesebetegségek megelőzése A vesebetegségek megelőzését megfelelő életmóddal, a felfázás elleni védekezéssel, rendszeres, bőséges folyadékfogyasztással lehet segíteni.

A daganat kockázatát a vesebetegség kezelése és az elhízás kerülése csökkentheti. A belgyógyászati vesebetegségek megelőzését a rendszeres szűrővizsgálatok - vizeletvizsgálat és laborellenőrzés - mindenképp segíti, hiszen ezzel a problémákat idejében fel lehet fedezni, a kezelést időben meg lehet kezdeni.

Másrészt segíti a megelőzést a magas vérnyomás beállítása, a cukorbetegség karbantartása.

diamizin kapszula vélemények

Emiatt kialakulhat veseelégtelenség. A kő lezárhatja a vesét, ezáltal pedig okozhat vérmérgezést, vagy tönkreteheti a vese működését. Lehet a vese gyulladásos góc kiindulási pontja is.

Krónikus veseelégtelenség tünetei és kezelése - HáziPatika

A nefrológiai vesebetegségeknek ugyancsak lehet szövődménye veseelégtelenség, illetve annak következtében magas vérnyomás, vérszegénység, különböző ioneltérések, folyadék-visszatartás, csont- és izomrendszeri eltérések is kialakulhatnak.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szendrői Attila urológusnak és dr. Tislér András nefrológusnak.

Fontos információk