Inzulinrezisztencia edzés

Inzulinrezisztencia és sport

Origo Hogy miért fontos a betegség esetén a mozgás, és milyen sportot érdemes választani, arról Dr. Gógl Álmos sportorvos beszél. Az inzulinrezisztencia terápiája komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll.

Tanulószoba Inzulinrezisztencia, PCOS edzés Örömhír: edzés közben az inzulin receptorok érzékenysége ~20x-osára emelkedik.

Nem mindegy azonban, hogy áll neki a beteg a sportolásnak. Mozgás hatására csökken a vércukor- ezzel pedig az inzulinszint, ezért inzulinrezisztencia esetén a kezelés gerince a szigorú szénhidrátmegszorítás mellett a rendszeres mozgás, ha látható eredményeket szeretnénk elérni.

inzulinrezisztencia edzés

Ha a terheléses laborvizsgálat eltérést mutat, fel kell építeni a komplex kezelési tervet, a sport pedig segíthet inzulinrezisztencia edzés gyógyulásban. Korábban az aerob mozgás fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek, de ma már tudni, hogy az úgynevezett rezisztencia edzés, vagyis a súlyzós és saját testsúllyal végzett edzés is eredményes" — mondja a sportorvos.

Az edzés hatására hormonális és anyagcsereváltozások következnek be, többek között csökken az étvágy, és a mozgás alatt és után a cukor a vérből inzulin segítsége nélkül az izomsejtekbe vándorol, nem a zsírszövetbe.

inzulinrezisztencia edzés

Forrás: Pexels Nem lehet kifogás a túlsúly A betegség egyik gyakori tünete a túlsúly, ami nem lehet kifogás a sportban. Fontos, hogy szakember segítsen az edzések megtervezésében, inzulinrezisztencia edzés az edzésterv függ az adottságoktól és az egyéni céloktól.

Érdemes olyan sportot választani, ami nem növeli az éhségérzetet, inzulinrezisztencia, illetve túlsúly esetén például nem inzulinrezisztencia edzés ilyen szempontból az úszás, de inzulinrezisztencia edzés kocogás, futás igen.

inzulinrezisztencia edzés

Ez igaz, azonban a hirtelen megnövelt edzésmunka túlterheléses sérülésekhez vezethet, ami miatt az edzés elmarad, és ennek következtében a gyógyulási folyamat megáll, sőt, rosszabbodik. Inzulinrezisztencia esetén javasolt heti 6 alkalommal a perces edzés, az edzés alatt plusz szénhidrátbevitelre sincs szükség.

Inzulinrezisztencia edzés az esetben nem alakul ki hipoglikémia, de ha a inzulinrezisztencia edzés metformin tartalmú gyógyszerrel vagy egyéb antidiabetikummal kezelik, akkor erről minden esetben egyeztetnie kell a kezelőorvosával, ugyanis ezek a szerek a mozgással és a szénhidrátmegvonással együtt a vércukor kóros lecsökkenéséhez vezethetnek.

inzulinrezisztencia edzés

Fontos információk